Publicerad 2017-06-20, 00:00
Alla hamnar vi någon gång i situationer, där vi utsätts för hög stress. Hur vi hanterar detta, vet vi inte förrän vi varit där.
Livet ger erfarenheter för kommande händelser. Men hur presterar man bra första gången? Hur kommer vi att reagera? Vad gör vi utan att tänka på det?
Okunskapen om vår egen förmåga ökar stressen ytterligare. Det leder till en ond spiral med minskad förmåga att agera. Att vara kreativ och problemlösande under stress är svårt. Dessa saker hör ihop. Nyckeln till att agera rätt i en pressad situation är förberedelse. Det handlar om att hålla sig lugn och fokusera på rätt saker.
Många av oss kommer någon gång i livet att hamna mitt i kaoset efter en olycka. Det kräver att någon tar tag i situationen, larmar SOS och hjälper de inblandade. Och skulle vi själva skulle råka ut för något, vill vi att någon hjälper oss tills ambulans och räddningstjänst kommer.
Denne någon är inte en person som bara dyker upp och börjar arbeta. Denne någon måste vara du. Många tänker kanske att det kommer att ordna sig ändå. Sedan fortsätter de med något annat eller tar sig vidare mot sin destination, om de befinner sig i trafiken. Det vill du väl inte att alla ska tänka, om du själv är skadad och behöver hjälp?
Att vara först på en olycksplats innebär för de flesta en helt ny typ av situation. Stressen ökar och självförtroendet blir urdåligt. Det är lätt att tro att man själv inte kan göra något. Det är fel! Alla kan bidra med något. Det du åstadkommer, kan vara det som gör skillnad. Även här handlar det om att förbereda sig. Samhället behöver mer medmänsklighet. Genom små och ganska enkla insatser från varje individ kan vi göra livet säkrare, bättre och längre för varandra.
Jag arbetar i en utsatt miljö, där ytterst få förstår vilka risker de utsätter mig och mina kolleger för. Inte många visar hänsyn mot oss, och med all säkerhet tänker ingen på vad som kan hända när som helst. Jag är även verksam inom ett område, där förberedelser och stresshantering kan innebära skillnaden mellan liv och död. Jag har varit först på många olycksplatser och fått se hur det ser ut.
Mina föreläsningar handlar om just detta. Stresshantering i pressade situationer. Förståelse för risker. Hur det ser ut på olycksplatsen innan räddningstjänsten nått fram. Vad man ställs inför och vad man utsätter andra för när man inte förstår/tar ansvar för sitt beteende.
Jag förmedlar en bild av verkligheten som få har upplevt. Jag ger handfasta råd om hur man kan hantera pressade situationer. Och mitt i allt detta berättar jag om en gripande och verklig olycka med omständigheter som i många fall saknar motstycke.
Lär dig hantera din stress! Inse vilka risker du kan utsätta dig själv och andra för genom ditt beteende och visa hänsyn! Ta ansvar och var den som kanske lyckas rädda någon annans liv! Du kan det. Alla kan göra något. Tillsammans är vi starka. Ensamma är vi svaga.
Nicklas Jansson
Föreläsare
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.
Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider
Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm
Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping
Organisationsnummer 556728-0283