Hem / Affärsnytta / Kommunikation och media / Interkulturell kommunikation / Kjell Kampe
Hur känns det att fly till ett nytt land – utan att förstå språket?
Föreställ dig att du plötsligt måste lämna Sverige och börja om i ett land där du varken förstår språket eller de sociala koderna. På arbetsplatsen kämpar du för att kommunicera, men ditt uttal, dina konstiga meningar och bristande ordförråd gör att kollegorna har svårt att förstå dig och du hänger inte alls med i fikasnacket utan känner dig utanför. Hur känns det att vara kompetent men ändå osynlig för arbetsmarknaden?
Det är precis denna känsla Kjell Kampe belyser i sina föreläsningar. Genom en interaktiv föreställning låter han deltagarna själva uppleva utmaningarna med att anpassa sig till en ny kultur och ett nytt språk. Han tar avstamp i Sveriges unika samhällsmodell – en av världens mest individualistiska och sekulariserade – och visar hur våra normer, oskrivna regler och sätt att kommunicera kan skapa osynliga barriärer för människor med en annan bakgrund.
Vill du förstå hur det känns att tvingas lämna sitt hemland och börja om på nytt? Vill du få insikt i hur vi kan ta vara på människors kompetens och skapa bättre integration? Då är Kjell Kampe den föreläsare du söker.
Urval av tidigare beställare: Ett hundratal kommuner, många statliga myndigheter, flera universitet och högskolor, komvux, folkhögskolor, vårdinrättningar, privata företag och ideella organisationer.
IF Metall, Lärarna, Union to UnionKampe har en gedigen bakgrund inom språkinlärning, integration och interkulturell kommunikation. Han har under flera decennier arbetat med att undervisa och utbilda människor i språk och kulturförståelse, både i Sverige och internationellt.
Efter att ha genomgått Försvarets tolkskola, fortsatte han sina studier vid Uppsala universitet, där han läste språk, statskunskap, socialantropologi och arbetsmarknadsteknik. Han utbildade sig även inom svenska för invandrare (SFI) och samhällskunskap och arbetade under många år som lärare i svenska för invandrare (SFI) inom den statliga arbetsmarknadsutbildningen.
Utöver sin pedagogiska karriär har Kjell varit djupt engagerad i internationellt biståndsarbete. Han har arbetat i Afrika, Asien, Östeuropa och Karibien, där han har studerat och arbetat med de utmaningar som uppstår när språk och kultur möts. Dessa erfarenheter har gett honom en unik insikt i vad det innebär att lämna sitt hemland och anpassa sig till ett helt nytt samhälle.
Talaren utgår från | Uppsala |
Typ av föreläsning | Utbildande / Informativ, Inspirerande |
Kön | Man |
Språk | Engelska, Svenska |
Efter militärtjänst vid Försvarets tolkskola studerade jag språk, statskunskap, socialantropologi, arbetsmarknadsteknik, yrkkurs svenska för invandrarundervisning vid Uppsala universitet. Jag arbetade sedan som lärare i svenska för invandrare med samhällskunskap vid den statliga arbetsmarknadsutbildningen till 1994. Jag var också fackligt aktiv i Lärarförbundet och i den egenskapen deltog jag mycket i lärarnas biståndsarbete i många länder i Afrika, Asien och Östeuropa under åren 1985 - 2000.
Sedan 1994 har jag arbetat med föreläsningar och utvärderingar av biståndsprojekt i min egen firma Amadeus - Kultur- och Språkmöten. Det är mina dubbla erfarenheter av att arbeta med immigranter i Sverige och med samma grupper på “hemmaplan” i biståndsarbetet som jag nu har omsatt i spännande föreläsningar.
Logga in för att betygsätta och recensera denna talare
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.
Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider
Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm
Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping
Organisationsnummer 556728-0283