0 produkter / 0 kr
0
Publicerad 2017-07-04, 00:00
”Kärlekens ljus är inte som andra ljus – det är ljus inuti ljus, inuti ljus.”
Jalal
Ud-din Rumi, sufisk poet på 1200-talet
En värld i förändring. Hur hanterar man mångfald med tradition? Kan kulturer bygga broar mellan mig och Den Andre? Går det att gestalta fred dynamiskt, innovativt och engagerande – utan att bli mesig och humorfri? Kan vi finna nya lösningar som förenar? Vilka är hindren och vari ligger möjligheterna?
I min föreläsning kommer jag att ta upp frågor som dessa och mycket mer genom att berätta om Vox Pacis – Fredens Röst, en organisation som jag grundade 2006 med artister från alla de stora världsreligionerna (och några mindre traditioner) samt ett nätverk i sexton länder, på fyra kontinenter.
Jag berättar om min bakgrund som globetrotter, skådespelerska, dramatiker, regissör – och om hur idén föddes och vad som var drivkraften bakom skapandet av en global mångfalds ensemble. Väver in reflexioner om tankens kraft och nätverkets betydelse. En kultur med växtverk – som förenar istället för splittrar. Fred kontra krig. Är det möjligt?
Vad är Vox Pacis? Det är en mobil musikalisk-teatral mångfalds ensemble och en organisation som arbetar med fred och försoning genom musikaliska, teatrala, dansanta och dramatiska uttryck. Vi har funnits i drygt 10 år med säte i Stockholm men också varit på gästspel i Norge, Senegal, Indien, Egypten. Medverkat i Nobels fredceremoni i Oslo samt turné till olika platser i Sverige. Integrerat unga begåvade rappare, reggae artister och dansare från Stockholms förorter med professionella artister. Vi har arbetat med teaterföreställningar, konserter, workshops och seminarier i kyrkor, skolor, museer, bibliotek och teatrar, både i förorten och City. Varför?
Jo, önskan har varit att undersöka och utveckla ett koncept som förenar istället för skiljer oss åt. Frågan ställs: Är det möjligt? Vad krävs av mig och vad händer när så många olika människor från vitt skilda håll möts och samarbetar i gemensamma projekt. Om detta vill jag berätta.
I ensemblen har vi artister med buddhistisk, kristen, judisk, muslimsk, hinduisk, agnostisk bakgrund men även: samiska, sufiska, romska och tibetanska buddhister. Spännande svenska artister ingår också: Folk- och jazzsångerskan Gunnel Mauritzson, solodansaren Virpi Pahkinen, författaren Sigrid Kahle (gick bort 2014), Jonas Dominique – samt många skickliga skådespelare, musiker och korister. Monica Dominique och Marika Lagercrantz har exempelvis gästspelat hos oss. Vad händer när man bryter den etablerade västerländska dramaturgin mot något nytt ännu inte riktigt beprövat? Går en teatral, musikalisk resa att överföra till andra områden i vårt civilsamhälle, nationellt och internationellt? Vad händer med mig när mönster bryter mönster och ställer oss inför nya utmaningar?
Jag och Vox Pacis har också låtit oss inspireras av konstnärer, filosofer, tänkare, religionsstiftare, hjärnforskare från jordens olika hörn. Historiskt och idag. Det har alltid funnits människor som på olika sätt arbetat och trott på förening över gränser. De har varit viktiga läromästare och inspiratörer. Jag berättar om några av dem och den fantastiska men också utmanande resa som arbetet med Vox Pacis har varit. Fyllt av överraskningar, skratt, konflikter och tårar. Våren 2017 mottog Vox Pacis ett pris från Abrahams Barn och Sigtuna Stiftelsen ”för ett nyskapande och förtjänstfullt arbete med mångfald, kultur, mänskliga rättigheter och fred i civilsamhälle.” Prisceremonin var på Riddarhuset i Stockholm.
I föreläsningen ingår en kortfilm/trailer från några av Vox Pacis föreställningar och samtal om och hur vi kan skapa en fredligare värld. Är konsten en framkomlig värld? Vad kan vi göra tillsammans? Jag bjuder på en odyssé med berättelser, tankar, bilder och poesi. Om tid finns så vore det spännande att tillsammans samtala kring frågeställningar som jag väljer ut innan. Och om intresse finns kan även en mindre mångfaldskonsert ingå med artister från Sverige, Indien, Israel, Senegal, Tibet. Ett slags avrundning eller separat upplevelse. Då blir priset ett annat.
Gunilla Nordlund
Föreläsare
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.
Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider
Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm
Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping
Organisationsnummer 556728-0283