0 produkter / 0 kr
0
Publicerad 2017-03-27, 16:11
Stirrar du blint på filpaketets bäst före-datum när du avgör om den är ätlig eller inte? Det gjorde jag med innan jag började stå med famnen full av dyrbara gratismatvaror.
I dag känns det nästan lite pinsamt att erkänna det, men jag brukade bry mig om bäst före-datumen på matvaror. Okej, jag fattade ju att produkten inte blev dålig klockan tolv på natten det datumet som stod på paketet, men hade det gått några dagar hände det att jag slängde oöppnade förpackningar som blivit bortglömda längst in i kylen.
När jag började dumpstra, alltså åka ut och hämta mat som livsmedelsbutikerna slängt i sina sopor, ändrades det. Att slänga ett filpaket eller ett par ägg då och då gör ju sanningen att säga inte jättestor skillnad vare sig för privatekonomin eller ens miljöpåverkan. Men hittar man en halv tunna full med mozzarellaost och kan ta hand om allihop blir det en helt annan sak.
Jag brukar ta just mozzarellaost som exempel för att jag under min andra dumpstringstur hittade just en halv tunna med mozzarellaost och lät bli att
ta hem en enda för att datumet på dem var passerat med två dagar. Det grämer mig lite fortfarande. Under mitt första halvår som dumpstrare köpte jag mozzarellaost flera gånger och varje gång gjorde det ont i mig.
Redan två veckor efter den missen kändes det nämligen helt idiotisk. Då hade jag börjat läsa på om mats hållbarhet och under arbetet med min bok "Svinnlandet" ringde jag och plågade en mikrobiolog på SLU med ständigt nya produkter. Till slut tröttnade han på mig och förklarade att bäst före-datumet inte har något med farlighet att göra, till skillnad från sista förbrukningsdag, som det är på produkter som kan bli farliga, till exempel rå kyckling.
- Livsmedelsindustrin är jätteduktiga på att undvika farliga bakterier i produktionen. Och om det inte finns några farliga bakterier med från början så finns det inga så länge förpackningen är obruten. Farliga bakterier uppstår inte från tomma intet, sade han.
Nu skrattar jag åt min tidigare oro och äter både fil och mozzarella månader efter bäst före-datumet. På mina föredrag bjuder jag på en ost som passerat datumet med tre år. Och självklart har ingen blivit sjuk.
Mitt grämade över den där tunnan med mozzarella är också nästan helt borta. Jag och min familj har trots allt levt nästan enbart på gratis mat i över tre år nu. Och svaret på frågan jag ständigt får, om jag blivit sjuk av maten jag dumpstrat någon gång är helt enkelt: nej.
Tre tips för att slänga mindre mat:
1. Släng inte på grund av bäst före-datumet. Du blir inte sjuk.
2. Släng inte grönsaker som skrumpnat. Så länge de inte möglat eller ruttnat funkar de hur bra som helst i exempelvis grytor och soppor.
3. Frys in. Genom att frysa in stannar alla bakterieprocesser av.
Andreas Jakobsson är frilansjournalist och författare till den uppmärksammade och prisbelönta boken ”Svinnlandet” som handlar om dumpstring och matsvinnet i alla led i livsmedelskedjan.
Författare: Andreas Jakobsson
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.
Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider
Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm
Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping
Organisationsnummer 556728-0283