Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Tel: +46 (0)70-930 57 85. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: nathalie@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Omedvetna fördomar styr ofta samhällets normer

Publicerad 2017-12-18, 00:00

Tänk dig att vi tillsammans ritar upp en ruta du och jag. Nu fyller vi den här rutan med allt vi har gemensamt, allt vi förväntar oss och allt vi tar för givet med varandra. Utanför rutan hamnar det vi inte har gemensamt, det vi måste påminna varandra om.

Det här är ett sätt att förklara normer på, men istället för bara du och jag är det hela samhället som ritar upp den här rutan. Hela samhället fyller den med sina förväntningar och vad som tas för givet. Normer kan också förklaras som standardinställningarna på en dator eller en tv. Vi är vana vid de här standardinställningarna, antar kanske att de är de enda inställningar som finns. Men vi reflekterar inte över att de är just en standard förrän vi måste göra något som går utanför dem. Det är oftast först då vi märker att de finns.

Normer handlar också om osynliga regler. Har du ett konto på Facebook till exempel? Då är du en del av de 71 procent svenskar som finns på Facebook. En norm som kanske inte blir tydlig förrän någon på din arbetsplats, i din släkt eller i ditt bowlinggäng inte har ett facebookkonto. Som heterosexuell kanske en aldrig har behövt fundera på eller förklara sin sexualitet och då upplever prideparaden som ett spektakel, medan det för den homosexuella kan vara en form av befrielse att få befinna sig i ett sammanhang där hen inte behöver förklara sig.

Just den normen, att aldrig behöva förklara sin sexualitet då folk antas vara heterosexuella, kallas för heteronormen och är helt enkelt det faktum att alla förväntas vara heterosexuella till dess motsatsen är bevisad. Heteronormen är dock inte något som bara angår de som inte är heterosexuella, utan alla.

Heteronormen innebär förväntningar och i många fall ramar för hur våra liv förväntas se ut. Först och främst vilket kön vi förväntas ha, sedan hur vi ska tycka och agera utifrån det tillskrivna könet, och slutligen vilken partner som krävs för att vi ska kunna leva ett lyckligt och önskvärt liv. För alla är det relevant att prata om normer och dess begränsningar, att se och tänka över normers konsekvenser istället för att bara se de personer som bryter mot dem.

Det knepiga med normer är att vi ofta inte märker dem förrän någon bryter mot dem. Framförallt märker vi dem kanske inte om vi själva passar in i normen i fråga och det kan vara jobbigt att inse att det finns normer en inte har sett. Det är här jag kommer in. Jag gillar att vrida och vända på olika normer och hjälpa till med att skapa förståelse för hur de fungerar. Normer hänger i många fall ihop med kunskap och med våra omedvetna fördomar. När vi får kunskap kan vi lättare förstå andra perspektiv och förhålla oss till dem. Som föreläsare vill jag bringa klarhet och ge dig en förståelse för hur normer påverkar dig och dem omkring dig, om hur det är att vara den som står utanför rutan och tittar in, att stå både utanför och innanför rutan samtidigt och vad alla som är innanför rutan kan göra.

Det här är grejer vi kan titta på tillsammans:
Genomgång av begreppet normer – Vad är de och varför har vi dem?
Heteronormativitet och dess konsekvenser
Vad bokstäverna HBTQAI+ betyder och hur de används
Perspektiv och arbetssätt att arbeta med normer på
Metoder för att skapa en trygg miljö för alla i skolan och på arbetsplatsen

Christoffer Strokirk
Talare

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

E-post: nathalie@sverigestalare.se

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: nathalie@sverigestalare.se

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm

Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping

Organisationsnummer 556728-0283

Sociala media

Samarbetspartners

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap