0 produkter / 0 kr
0
Publicerad 2017-10-25, 16:07
”För den som utsätter dig för våld, ligger problemet alltid hos förövaren, inte hos dig.” – Jag vill lyfta upp sexuella övergrepp för att det finns i samhället mer än vi tror .
Jag trängde undan alla känslor som kom upp, äckligt, obehagligt, rädd för mannen som utförde det sexuella övergreppet. Han hotade att allt skulle bli värre hemma om jag berättade. Han sa att när jag blir stor skulle jag bli hans tjej…
Tänkte att det sexuella övergreppet inte hade hänt, det var bara en mardröm i verkligheten.
När jag var ca 17 år vaknade jag en natt hos min fosterfamilj och kom ihåg allt som hänt på finlandsbåten där den där mannen förgrep sig på mig sexuellt. Jag var 9 år då. Jag fick inte fram någon luft, allt stod stilla, såg hur minerarna och känslorna kom om vart annat i mitt inre. Tårar som sakta rann ner för mina kinder och en stor känsla av ensamhet. I mitt inre tänkte jag att jag inte kunde ta det här nu, inte kunde berätta för någon. Jag hade ingen tillit för familjen jag bodde hos. Stängde ner känslorna av obehag, och en fråga som dök upp var:
– Varför och hur kunde han göra så mot ett barn?
När jag var 18 år gick jag hos en psykolog som hjälpte mig att minnas min barndom. Jag våga öppna mig och berätta om händelsen på finlandsbåten. Den kom upp till ytan. Jag kände mig fri att våga prata om det sexuella övergreppet. Jag kände aldrig att det var mitt fel. Mer en fråga:
– Varför och hur kunde han göra så mot ett barn?
Jag gjorde en polisanmälan, som socialtjänsten stod bakom, eftersom jag hade kontakt med dem under den här tiden. Kanske var det deras skyldighet?
Jag var hos polisen på förhör när jag var 19 år. Med mig hade jag en kompis som jag hade berättat om övergreppet för. Hon fanns som stöd.
Jag gjorde polisanmälan för att han skulle få sitt straff. Ifall det skulle komma in fler anmälningar mot mannen från andra som också hade blivit utsatta för sexuella övergrepp. Det blev ingen rättegång för att det hade gått för många år innan min anmälan kom in. Men jag fick tillbaka min kropp och mitt liv.
Idag är det sexuella övergreppet en del av min livshistoria, som jag talar om på föreläsningar och i min podcast ”Vuxet barn”. Jag berättar det här för att andra ska våga prata om sexuella övergrepp.
Till sist några råd:
• | Gör alltid en anmälan när någon använder våld, hot eller på något sätt utnyttjar dig mot din vilja. |
• | Du har rätt till din egen kropp och ditt liv. |
• | Våga prata om det som gör ont. Det är så du kan bli fri. |
Skrivet av
Pia Hänninen på Contact Body Essence
Länk till min podcast:
https://drive.google.com/file/d/0B2vm4EqnsltRTVBqd...
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.
Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider
Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm
Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping
Organisationsnummer 556728-0283