Har du problem att se nyhetsbrevet så kan du klicka här!

Öppet: vardagar 07.30-18.30
Tel: 0121-24 900
Jour kvällar och helger +46 (0)70-930 57 85
E-post: info@sverigestalare.se
(Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider)

www.sverigestalare.se

Headshot photo

Minnesförbundet - storvinnare!
Tre VM-guld i Singapore!

Svenska minnesförbundet

Tre individuella guld för Svenska Minneslandslaget i VM i Minne i Singapore. Trots strul i de två grenar där Marwin Wallonius och Emma Andersson var stora favoriter till guldet.  I båda fallen på grund av saker utanför svenskarnas kontroll. Trots detta briljerade svenskarna och lyckades kamma hem hela tre guld. Emma Andersson blev dubbelt historisk när hon tog hem Sveriges första juniormedalj i guld i abstrakta bilder och genom att uppnå nivån IMM, International Master of Memory. Marwin tangerade ett av sina världsrekord i snabba siffror med 520 korrekt memorerade på 5 minuter och slog nytt svenskt rekord i långa siffror – 2 860 siffror memorerade korrekt på 60 minuter. Dubbelt guld till Marwin.

Svenska Minnesförbundet

Svenska Minneslandslaget. Fr v. Marwin Wallonius, Idriz Zogaj och Emma Andersson

En tabbe satte krokben för sammanlagda guldhoppet

Marwin Wallonius kan lägga många binära tal på minnet. Gällande världsrekord i grenen med hela 5 040 memorerade i rätt ordning blev hans under VM 2015. Nu kom han till VM för att bättra på det rekordet rejält. Marwin ville spränga nästa magiska gräns – 6000 siffror på samma tid. En miss från organisationen i hur dokumenten var producerade satte dock krokben för Marwin som stannade på drygt 3000. En halvering av förväntat resultat. Marwin är den ende som memorerar lite annorlunda än de övriga minnesatleterna och är extra beroende av att allt är korrekt. Så VM öppnade med en stor besvikelse och Sverige lämnade för första gången in en formell protest.

Man blir aldrig en stor mästare om man inte kan skaka av sig dåliga erfarenheter och gå vidare. Trots det tråkiga i grenen innan vann Marwin den avslutande grenen under första dagens tävling när han mindes hela 2860 siffror i rätt ordning på en timme. Nytt svenskt rekord och guld. Dagen efter visade han dessutom att han inte bara kan minnas många siffror utan även snabbt. I grenen 5 minuter siffror lyckas han memorera 520 siffror memorerade i korrekt ordning. Delat guld med Alex Mullen från USA och tangerat världsrekord.

”Jag är inte nöjd med min prestation. Detta var inte alls vad jag planerat. I min bästa gren, binära tal, blev det helt fel och det var svårt att hitta fokus efter det. Men det blev två guld till slut så man får glädjas åt det,” säger Marwin Wallonius.

Marwin Wallonius

Dubbelt historiskt

Nu har det hänt. En svensk junior har tagit medalj i VM och det blev inte sämre än guld för Emma Andersson i Abstrakta bilder. Men även för Emma smög sig besvikelsen på. Hon vann juniorguldet men hade hoppats på det totala guldet samt världsrekord. Emma stannade på 527 abstrakta bilder memorerade i rätt ordning på 15 minuter. Senast i SM gjorde hon 624 och har på träning klarat en bit över 700, så man sympatiserar med hennes besvikelse.

”Det var mycket folk som rörde sig runt mig under abstrakta. Eftersom jag sitter bland juniorerna som blir klara lite tidigare så var det många funktionärer som sprang runt och hämtade deras papper. Det störde mig och eftersom jag memorerar så många behöver jag verkligen varje sekund jag kan få,” säger Emma Andersson.

Emma Andersson blev också första svenska junior att uppnå titeln IMM, International Master of Memory. För att uppnå den nivån ska man minnas minst 1000 siffror på en timme (Emma klarade 1352), 10 kortlekar på en timme (Emma klarade 12) och en hel kortlek på under två minuter där Emma stannade klockan på 1 minut och 19 sekunder. Hon klarade alla tre momenten under ett och samma VM, vilket bara tre svenskar tidigare gjort, Jonas von Essen, Yanjaa Altansuh och Marwin Wallonius. Mattias Ribbing har också uppnått denna nivå fast under sammanlagt tre VM. Man måste inte klara alla momenten i samma tävling.

Emma Andersson

Svenska Minnesförbundet har två visioner. Att träning av hjärnan, genom minnesträning, ska bli en folksport. Något som är viktigt för en allt mer åldrande befolkning. Vidare att studieteknik ska vara en naturlig del i skolan. I ett samarbete med bland annat Svenska Akademien har det uppmärksammats att elever vill ha träning i tekniker som lär dem lära sig lättare och bättre. Något som Idriz Zogaj också märkt av vid flera skolbesök.

”Vi jobbar ju med eleverna direkt och ger dem tekniker att lära bättre. Man förstår inte alltid att vi är experter, ja bäst i världen, på studieteknik och studieteknikträning. Något som skolor och framför allt eleverna själva vill ha och efterfrågar. Är det någon som kan läxhjälp så är det vi och regeringen lägger mycket pengar på detta,” säger Idriz Zogaj.

Idriz Zogaj som är grundare och ordförande till Svenska Minnesförbundet flyttar till Stockholm under våren där förbundet öppnat kontor. Allt för att kunna arbeta nära bland annat fler representanter inom politiken.

”Det är tråkigt att åtta års arbete med utgångspunkt Göteborg givit så lite resultat inom det här området. Ska vi nå ut med vårt budskap och våra visioner måste vi mer frekvent och direkt kunna adressera institutioner och organisationer som finns i Stockholm. Nästa år kommer bli ett mycket spännande år,” säger en förväntansfull Idriz Zogaj.

Resultat individuellt och lag

Lagtävlingen
Sverige slutade på en hedervärd femte plats som lag.

Individuella resultat
Marwin Wallonius

2860 siffror memorerade på 60 minuter. Nytt svenskt rekord och GULD.
520 siffror memorerade på fem minuter, tangerat VÄRLDSREKORD och GULD.

Emma Andersson
527 Abstrakta bilder memorerade på 15 minuter

Utmärkelsen IMM, Internationella Master of Memory
Notera: Denna nivå har tidigare hetat GMM, Grand Master of Memory. Man gjorde dock om nivåerna och införde då titeln IMM för det som tidigare var GMM. Idag är GMM en titel man uppnår när man når mer än 6000 poäng i en internationell tävling. GMM har uppnåtts av Jonas von Essen, Yanjaa Altansuh och Marwin Wallonius. Emma Andersson var väldigt nära detta VM men nådde inte hela vägen fram.

Svenska Minneslandslaget presenterades stolt av...
Svenska Minnesförbundet och landslaget 2016 presenterades stolt av Resultatreklam, Remente, Sveriges Talare, Plyhm Kommunikation och Zogaj of Sweden.

”Såsom experter på kreativa och logistikintensiva reklamkampanjer som kräver precision, logik och bra minne så kändes det självklart att stötta detta fantastiska gäng”.
Magnus Erixon, VD Resultatreklam

"Remente är ett mentalt gym på nätet och för oss är det självklart att stötta Svenska Minneslandslaget. Atleterna i Svenska Minneslandslaget hör till de främsta i världen och visar tydligt hur vår hjärna med hjälp av träning kan göra saker vi tidigare inte trodde var möjligt." 
David Brudö, VD Remente  www.remente.com

”Liksom vilken annan sport som helst krävs disciplinerad träning, 100% fokus och ett stort engagemang för att kunna prestera på topp. Vi på Pelle P är glada över att få vara sponsor för Svenska Minneslandslaget och följa dem då de antar nya utmaningar.” 
Cecilia Petterson, VD Pelle P www.pellepetterson.se

”Vi är oerhört stolta att få stötta detta talangfulla förbund och dess landslag. Ett gott minne är något alla vill ha så ämnet är ständigt aktuellt och i fokus.”
Anders Niclazon, ägare Sveriges Talare 
www.sverigestalare.se

”När jag fick höra av Idriz att man faktiskt kan tävla i minne tyckte jag det lät väldigt spännande och inte minst PR-mässigt intressant. I samband med SM i Minne 2009, den första tävlingen som arrangerades i Sverige, började vi jobba med tävlingens PR och mediekontakter. Så vi har bokstavligen varit med sedan svensk minnessport föddes, något vi är mycket glada och stolta över.”
Birgitta Plyhm, VD Plyhm Kommunikation www.plyhm.se

”Jag började att tävla i minne 2004 och VM det året var min första tävling. 2007 bestämde jag mig för att göra något av sporten i Sverige och resten är historia då vi vann VM 2014. Att bidra och utveckla svenskt minne är min största passion. Och vad skulle jag annars sponsra, det är ju jag som skapat denna sport i Sverige så inget annat kan kännas mer rätt.”
Idriz Zogaj, VD Zogaj of Sweden  www.zogaj.se

Offason levererar landslagets och förbundets kortlekar sedan 2010. Svenska Minnesförbundet och Svenska Minneslandslaget är unika i att ha helt egna kortlekar specifikt framtagna för sina behov. www.offason.se

Hur går ett VM till?
VM i Minne avgörs i 10 grenar över tre dagar. Man tävlar i att minnas namn, kortlekar, historiska datum, siffror, ord, binära tal och abstrakta bilder. Enkelt förklarat kan man säga att grenarna varierar från fem minuter, sprint varianter, till rena maratongrenar som innefattar memorering i 30 och även 60 minuter. Man får ungefär den dubbla tiden att skriva ner svaren och allt ska vara rätt och på rätt plats. Avdrag ges för fel. De flesta grenar har ett upplägg där ett fel ger häften rätt för den raden/kolumnen och två fel ger noll poäng för den raden/kolumnen. För att få höga poäng skall alltså så mycket som möjligt vara exakt rätt.

De två sista grenarna skiljer sig och de är också de tuffaste. Den näst sista grenen är talade siffror och går till så att man hör siffror som läses upp med en sekunds mellanrum. Sedan ska man skriva ner så många av dem som möjligt och det får inte vara några fel. Vid första felet slutar man räkna. 
Världsrekordet är hela 427 (!) och det svenska rekordet 380.

I den sista grenen skall man minnas en kortlek så fort som möjligt. Sedan ska man sortera en annan kortlek i samma ordning och man har då maximalt fem minuter på sig att lyckas med det andra momentet. Är båda kortlekarna i samma ordning får man tiden klockan stannade på. Världsrekordhållaren i denna gren är Alex Mullen som lyckats med bedriften på smått otroliga  16.85 (!) sekunder. Det svenska rekordet är 33.03 sekunder och innehas av Marwin Wallonius.

Viktig information till media
Emma Andersson kommer hem till Göteborg, morgonen 19:e december. Marwin Wallonius landar i Stockholm måndag morgon 19:e december. Idriz Zogaj är kvar i Singapore till 27:e december.

Det har bloggats från VM på Minnesförbundets hemsida. Där finns fler bilder som är fritt för media att använda. Fotograf är Idriz Zogaj förutom de bilder där han är med på. Dessa skall taggas med ”Minnesförbundet”.
http://www.minnesforbundet.se/blog       https://www.facebook.com/minnesforbundet/

För mer information, högupplösta bilder eller bokning av intervjuer v.v. kontakta i första hand Birgitta Plyhm fram till 21:a december, därefter går det bra även med Idriz Zogaj på:

Idriz ”Minnet” Zogaj 
Ordförande Svenska Minnesförbundet
Mobil +46 73 – 432 00 10
Lokalt nummer Singapore: +65 8149 3014
idriz@zogaj.se

Birgitta Plyhm
Plyhm Kommunikation
Mobil +46 70 – 777 12 90
birgitta@plyhm.se

För fler högupplösta foton klicka här.

”Sveriges bästa minnen”
Slutligen vill vi passa på och tipsa om den mycket inspirerande kortdokumentären av Linus Lindahl som följde Svenska Minneslandslaget mot sitt guld i VM 2014. Filmen är porträtt av främst Jonas von Essen, Yanjaa Alatantuya och Idriz Zogaj. 
Länk till dokumentären – klicka här.
Länk till dokumentären med engelsk text – klicka här.

Bakgrundsinformation 
Svenska Minnesförbundet grundades av Idriz ”Minnet” Zogaj 2008 och är registrerat hos World Memory Sports Council (WMSC). Minnesförbundets främsta uppgift är att främja och sprida minnessporten i Sverige. Detta görs genom att anordna tävlingar, som SM, genom att synas i media och på andra sätt sprida och informera om denna mentala sport. Alla är välkomna att vara medlemmar i Svenska Minnesförbundet.
Göteborgs Minnesförbund grundades våren 2013 och är Sveriges första lokala minnesförbund. Svenska Minnesförbundet strävar efter att få fler lokala förbund.  Svenska Minnesförbundets två tonsättande visioner, som även är inskrivna i förbundets stadgar, är  ”att träna minnet ska bli en etablerad folksport” samt ”att mental träning, där minnesträning är en tongivande del, ska ingå som en del i skolprogrammet – alla ska lära sig att förstå och träna sin hjärna”.
Att tävla i minne har funnits som sport sedan 1991 då Tony Buzan och Raymond Keene arrangerade ett första VM i London. Vann gjorde då Dominic O'Brien som sedan gjort om bedriften sju gånger. Sverige har varit representerat i VM sedan 2004 genom Idriz ”Minnet” Zogaj, som var förste svensk att tävla i minne. Historiens första SM i Minne arrangerades 2009 i Göteborg. 2012 blev Jonas von Essen förste svensk att ta medalj i VM i Minne då han kom trea. Året därpå, 2013, krönte Jonas sin karriär med VM guld, vilket han lyckades upprepa 2014 då Sverige även vann lagguldet. Svenska Minneslandslaget tog hem 8 av 11 guldmedaljer i VM 2014 och är alltså  världen bästa nation i minne. 2014 tog Marwin Wallonius silver i VM och blev andre svensk någonsin att placera sig på prispallen i ett VM.
Svenska Minnesförbundet har på kort tid blivit ett begrepp och har fått stort medialt utrymme. Idag är begreppet  ”Att tävla i minne” och ”Minnesatleter” något många känner till. Att det finns ett landslag i minne och att det arrangeras SM är också väl etablerat och uppskattat.
Svenska Minnesförbundet följer de regler och förordningar som WMSC har satt upp om ”Sportsmanship” samt framhåller en välkomnande och vänlig attityd som nyckelbegrepp. Alla ska erbjudas möjlighet att prova på och utvecklas i denna nya men viktiga sport.
”Sveriges bästa minnen” 
Under hösten 2014 följde dokumentärfilmaren Linus Lindahl delar av Svenska Minneslandslaget. ”Sveriges bästa minnen” lyfter fram tre minnesatleter, regerande världsmästaren Jonas von Essen, Yanjaa Altansuh och Marwin Wallonius, samt förbundskaptenen för landslaget Idriz Zogaj. Deras förberedelser inför SM på Stadsbiblioteket i Göteborg skildras där Jonas bland annat slår ett världsrekord och sedan VM där Sverige tar hem lagguldet och Jonas försvarar sin världsmästartitel från 2013.
Länk till dokumentären – klicka här.
Länk till dokumentären med engelsk text – klicka här. 
Swedish Memory Open och SM i Minne
För att locka internationella minnesatleter är SM i Minne en del av Swedish Memory Open, SMO. De svenska deltagarna kan alltså vinna både Swedish Memory Open och SM i Minne medan de internationella enbart kan vinna SMO.  www.minnesforbundet.se
www.worldmemorysportscouncil.co



Om Sveriges Talare

Sveriges Talare är Sveriges största internetbaserade talarförmedling. Varje år hjälper vi tusentals människor att hitta rätt talare till rätt arrangemang till rätt budget. Givetvis hjälper vi till även på klassiskt vis där vår service, behovsanalys och snabbhet via telefon är vår stolthet. Ring oss på 0121-24900 så hjälper vid dig direkt.

Headshot photo

Öppet: vardagar 07.30-18.30
Tel: 0121-24 900
Jour kvällar och helger +46 (0)70-930 57 85
E-post: info@sverigestalare.se
(Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider)

www.sverigestalare.se

”icon” ”icon” ”icon” ”icon” ”icon”

© 2008-2016 Sveriges Talare Kompetensförmedling AB, Norrtullsgatan 6, 113 29 Stockholm

{unregisterUserLink}Klicka här om du vill avregistrera dig från fler nyhetsbrevsutskick.{unregisterUserLinkEnd}